FILM & PSYCHIATRIE: UNDER THE VOLCANO

Op 27 september trappen we samen met psychiater Bram Bakker het nieuwe programma Film & Psychiatrie af met een vertoning van John Hustons klassieker Under The Volcano.

Er zijn weinig kunstvormen die zoveel overlap met geneeskunde en psychologie vormen als film. Speelfilms en documentaires over eigenaardige types zijn eerder regel dan uitzondering. Je zou de stelling kunnen verdedigen dat psychologen en psychiaters de mensen behandelen die de filmmakers laten zien. Een programma ‘Film En Psychiatrie’ misstaat dan niet in ons oude laboratorium op het WG-terrein (waar eens ‘de gekken’ huisden). LAB111 en psychiater Bram Bakker slaan de handen ineen om vanaf september iedere maand invulling te geven aan dit thema. Op 27 september trappen we Film & Psychiatrie af met een vertoning van John Hustons klassieker Under The Volcano. Tegen de achtergrond van het uitbreken van de oorlog in Europa en het Mexicaanse Feest ‘De Dag van de Dood’: zijn we getuige van een dag uit het leven van Geoffrey Firmin, de Britse consul die leeft in een alcoholische roes van zelfvernietiging.

 

No shows available

 

Over Bram Bakker

Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam (thans GGZ inGeest). In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.

Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam, bij het landelijk centrum eetstoornissen Ursula in Leidschendam en op diverse plekken in de GGZ, variërend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling. Van medio 2009 tot eind 2011 werkte hij als psychiater en medisch directeur voor SolutionS, de eerste particuliere verslavingskliniek in Nederland.

 

 

 

Under The Volcano

Regisseur: John Huston
Acteurs: Albert Finney, Jacqueline Bisset, Anthony Andrews
Jaar: 1984
Speelduur: 112 minuten
Ondertiteling: geen