FILM & PSYCHIATRIE: SHAME
Er zijn weinig kunstvormen die zoveel overlap met geneeskunde en psychologie vormen als film. LAB111 en psychiater Bram Bakker slaan de handen ineen om invulling te geven aan deze connectie. Bram Bakker schijnt door middel van een inleiding vanuit zijn professie zijn licht op de psychiatrische thema’s en problematiek die voorkomen in de cinema. Dit keer is het thema ‘seksverslaving’ in Steve McQueens recente film Shame.
Over de film
Dertiger Brandon (Michael Fassbender) leidt in New York City een routinematig dubbelleven. Overdag is hij succesvol in zijn werk. Na kantoortijd gaat hij op vrouwenjacht en bevredigt zijn seksverslaving. Hij heeft zijn leven onder controle. Tot zijn eigenzinnige zusje Sissy (Carey Mulligan) komt logeren. Brandons zorgvuldig afgeschermde privéleven raakt ontregeld. Hij wordt geconfronteerd met zijn eenzaamheid, zijn verleden en zijn schaamte.
We vertonen Shame op de volgende data, maar alleen op woensdag 21 november zal Bram Bakker aanwezig zijn voor de inleiding.
Over Bram Bakker
Bram Bakker (Zwolle, 1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Zijn artsexamen behaalde hij in 1991. Vervolgens specialiseerde hij zich tot psychiater aan de toenmalige Valeriuskliniek in Amsterdam (thans GGZ inGeest). In dezelfde periode deed hij promotieonderzoek naar de behandeling van paniekstoornis met pillen of praten. Hij promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit.
Als psychiater was hij werkzaam op zeer diverse plekken. Op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Amsterdam, bij het landelijk centrum eetstoornissen Ursula in Leidschendam en op diverse plekken in de GGZ, variërend van polikliniek tot gesloten opnameafdeling. Van medio 2009 tot eind 2011 werkte hij als psychiater en medisch directeur voor SolutionS, de eerste particuliere verslavingskliniek in Nederland.