Première ‘Food for Thought’

‘Food for Thought’ is een korte film over de stijgende armoede in Nederland. Daarin staat een fictief gezin centraal dat leeft in een vreselijk armoedige situatie en de film stipt alle daarmee samenhangende problematiek aan: vernedering, schaamte, teleurstelling, angst, relatieproblemen, wanhoop, uitzichtloosheid, etcetera.

In deze film loopt het echter veel beter af dan in de realiteit. Maar hoe wonderlijk mooi het ook afloopt, het voelt meteen wrang in het besef dat het haaks staat op de harde werkelijkheid. Steeds meer Nederlanders wonen bijvoorbeeld door energie-armoede in hun auto, net als in de Verenigde Staten. Of onder een brug. Betaalbare woningen worden steeds schaarser, energie wordt duurder, de voedselprijzen stijgen…

De maker van de film is zelf een tijdje dakloos geweest en heeft ook een paar keer een beroep moeten doen op de Voedselbank, al is dat wel al meer dan 10 jaar geleden. Toen gold het nog als ‘tijdelijke noodvoorziening’, als je een paar weken of maanden even moeilijk zat. Het is dan ook schokkend om te zien dat inmiddels ruim 40.000 gezinnen structureel elke week van de Voedselbank leven. Het is ook van de zotte dat al ruim 1,2 miljoen mensen onder de armoedegrens leven in Nederland, één van de rijkste landen ter wereld. En die aantallen blijven maar stijgen. Er wordt veel over gepraat, maar niemand komt met oplossingen. De overheid treft maatregelen, maar dat blijken allemaal doekjes voor het bloeden, terwijl we inmiddels op een ramp afstevenen. Na het vertonen van de film is er dan ook een debat onder leiding van Walter Freeman en gemonitord door een aantal prominente genodigden, waaronder Tweede Kamerlid Mahir Alkaya, Stella de Swart, auteur van ‘Armoede krijg je gratis!’ en Tweede Kamerlid Sylvana Simons, waarbij de mensen eens flink aan het denken worden gezet en er gezocht wordt naar creatieve oplossingen voor dit alarmerende fenomeen!

 

Tickets voor studenten en CJP pashouders zijn € 9,50 en kunnen alleen via de kassa gereserveerd worden. Neem contact met ons op via 020 616 9994 of mail [email protected].


Speelduur

  • 3 uur en 0 minuten