Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child

Engels gesproken
Geen ondertiteling

Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child is een intieme documentaire die vriendin Tamra Davis maakte over de rise & fall van deze charismatische kunstenaar. Nooit eerder vertoonde archiefbeelden en interviews met Basquiat en zijn opzienbarende vriendenkring wisselen elkaar af in een portret dat ontroert en inspireert.

In het midden van de jaren 70 was de POP ART over zijn hoogtepunt heen. POP ART zat gevangen in de zielloze, koude en mechanische maatschappij die haar onderwerp was.
En daar kwam Jean-Michel Basquiat, die een ander verhaal vertelde in deze periode die gemarkeerd wordt door een diepe leegheid doordrenkt van beelden die elkaar opheffen. Begin jaren 80 maakte hij al snel naam. Basquiat was van Haïtiaans/Amerikaanse afkomst en begon zijn loopbaan als graffitiartiest onder de naam SAMO, een afkorting voor “same old shit’. Mede door de bescherming en samenwerking met de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol die later ook zijn mentor werd. De New-York kunstscene in de jaren tachtig was niet bepaald verstoken van geld en er werden dan ook werken voor ongelooflijke bedragen verhandeld.
Jean-Michel Basquiat bouwde in slechts 8 jaar een indrukwekkend oeuvre op. Hij schilderde expressieve en kleurrijke werken in een naïeve stijl. Meestal schilderde hij in acryl met daaroverheen lijntekeningen en teksten met oil-paintstick op grote formaten.


Regisseur

  • Tamra Davis

Acteurs

  • Jean Michel Basquiat

Jaar

  • 2010

Speelduur

  • 1 uur en 28 minuten

Kijkwijzer

  • AL