Fundraiser PAD Link: War Is Not Color Blind

Op 17 juli verwelkomen we organisatie PAD Link (People Of African Descent Link) voor een benefietavond en panelgesprek in de Kapel van LAB111. De oorlog in Oekraïne legt veel sociaal-maatschappelijke ongelijkheden bloot. Aan de hand van televisie- en documentairefragmenten gaat een aantal sprekers in gesprek over racisme in tijden van oorlog. In het kader van deze fundraiser vertonen we op dezelfde avond Spike Lee’s Do The Right Thing.

Sinds het begin van de oorlog worden mensen van Afrikaanse komaf (people of African descent/PADs) alsmede mensen van kleur (people of color/POCs) onevenredig getroffen door niet enkel de gevolgen van de oorlogssituatie, maar ook door aanhoudend racisme en discriminatie.

 

PAD Link maakt zich hard voor deze situatie en voorziet deze groepen van basisbenodigdheden en juridische ondersteuning. We bespreken de ervaringen die PADs en POCs ervaren met betrekking tot racisme en discriminatie. Is de oorlog in Oekraïne kleurenblind of doet huidskleur er wel degelijk toe? Hoe kunnen we deze groepen helpen om een gelijkwaardige behandeling te krijgen en wat is de weg vooruit?

 

De volledige opbrengst van de ticket sale van zowel het panel gesprek als de filmvertoning van Do The Right Thing gaat naar Stichting PAD Link die zich inzet om de zwarte gemeenschap te ondersteunen die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne, en aanhoudende racisme en discriminatie. Van het geld zullen basisbenodigdheden worden gekocht zoals voedsel, babyvoeding en medicijnen. Daarnaast zullen de opbrengsten worden ingezet om mensen te kunnen voorzien in juridische steun.

 

Sprekers:

Fairuz Sewbaks is een mensenrechtenactivist, researcher, en empowerment trainer. Daarnaast is zij één van de oprichters van PAD (People of African Descent) Link. Een stichting die zich hard maakt voor het versterken van de posities van PAD gemeenschappen in de diaspora en zich momenteel sterk bezig houdt met de discriminatie ten tijde van de oorlog in Oekraïne. 

 

Alphonse Muambi is auteur, kritisch opiniemaker en lobbyist uit DR Congo. Hij woont in Den Haag, Nederland. In 2006 en november 2011 trad hij namens Nederland op als internationale verkiezingswaarnemer in Congo. Muambi is tevens spreker en neemt deel aan(inter)nationale fora over Afrika, globaliseringsvraagstukken, strategische grondstoffen en ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast publiceert hij essays in kranten zoals Trouw. Hij schreef ook het boek ‘Democratie kun je niet eten’.

 

Dorus Witte is student aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als art director in de film en televisiewereld. Momenteel schrijft ze haar scriptie voor de master Kunst, Cultuur en Politiek over het gebrek aan inclusieve representatie in de Nederlandse filmindustrie en de talentontwikkelingstrajecten die dit proberen te verbeteren. Daarnaast organiseert ze een benefiet voor PAD-link en is ze verbonden aan de organisatie Dutch Civilian Action (DCA) die zich inzet voor vluchtelingen uit Oekraïne.

 

Rudy van der Beek is een veelzijdige community builder in Den Haag. Zodra het in Den Haag gaat over politieke onderwerpen die jongeren aangaan of waar de positie van zwarte mensen een rol speelt is Rudy al snel betrokken. Zo is hij actief betrokken geweest bij het agenderen en (hopelijk binnenkort) realiseren van een slavernijmonument in Den Haag. Dat deed hij onder andere door op verschillende inspraakmomenten als inspreker op te treden. Daarnaast wist hij veel jongeren te mobiliseren om hun inspraakrecht uit te oefenen over het nut en de noodzaak voor een slavernijmonument. Tot slot is hij ook de oprichter van de Zwarte studentenvereniging Tribez.

 


Speelduur

  • 2 uur en 0 minuten