DOCU DINSDAG SPECIAL: I AM NOT YOUR NEGRO

Elke dinsdag staat bij LAB 111 in het teken van de documentaire. Op de Docu Dinsdag bieden we via een selectie van nieuwe en oude docu’s een venster op de wereld.
In het Oscar-genomineerde I Am Not Your Negro neemt regisseur Raoul Peck, aan de hand van de invloedrijke Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin (If Beale Street Could Talk), ons mee op een zoektocht door de zwarte geschiedenis – die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. Baldwin overleed in 1987, maar zijn scherpe, confronterende, en ontluisterende inzichten blijven resoneren.

In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte. Het resultaat is een radicaal, actueel onderzoek over ras in Amerika, waarbij Peck gebruik maakt van bijzonder archiefmateriaal en Samuel L. Jackson de teksten van Baldwin uitspreekt. De documentaire is een reis door de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De film stelt vragen bij de manier waarop Hollywood en de Amerikaanse samenleving met Afro-Amerikanen omgaan en uiteindelijk – via de levens en gewelddadige dood van Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. – waar Amerika voor staat.

 

I Am Not Your Negro

Regisseur: Raoul Peck
Acteurs: Samuel L. Jackson
16AG
Jaar: 2016
Speelduur: 93 minuten
Ondertiteling: Nederlands