LAB CLASSICS: APOCALYPSE NOW — FINAL CUT

“My film is not about Vietnam, it is Vietnam.” Francis Ford Coppola’s oordeel over Apocalypse Now mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen. Ondanks of dankzij deze perikelen werd Apocalypse Now – over kapitein Willard (Sheen) die opdracht krijgt om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Brando) te vinden – een ongekend krachtige (anti)oorlogfilm geworden over onmacht, waanzin en wanhoop.

Francis Ford Coppola’s epos uit 1979 over de waanzin van de Vietnamoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall en Dennis Hopper in de hoofdrollen, is wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. Digitale 4K-restauratie. Twee Oscars: voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign. De Final Cut (2019) van Francis Ford Coppola is gemaakt van een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix (nu met de ultralage geluiden van de helikopter) en is twintig minuten korter dan Redux.

 

De film wordt op 4 januari vooraf gegaan door de documentaire Dutch Angle: Chas Gerretsen & Apocalypse Now van Baris Azman, met niet eerder vertoonde foto’s van de set van Coppola’s magnum opus, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Chas Gerretsen. De documentaire is geproduceerd door KINO Rotterdam i.s.m. het Nederlands Fotomuseum..

 

No shows available

 

Apocalypse Now: Final Cut

Regisseur: Francis Ford Coppola
Acteurs: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall
16G
Jaar: 1979
Speelduur: 183 minuten
Ondertiteling: Nederlands